Παντελής Χερουβείμ - αρχιτέκτονας

βρίσκεστε στο cherouvim.gr > αρχιτεκτονική > ΕΠΙΛΟΓΗ > διπλοκατοικία στον άλιμο

πλοήγηση

αρχιτεκτονική

διπλοκατοικια στον αλιμο

1994-2002

διπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοδιπλοκατοικια στον αλιμοΤο οικόπεδο είναι επίπεδο, στενό και βαθύ, 12Χ25 μέτρα, και βρίσκεται κοντά στο λόφο Πανί του Αλίμου, σε ήσυχη γειτονιά με διώροφες ή τριώροφες κατοικίες.

Το κτίριο τοποθετείται προς τον δρόμο, έτσι ώστε να μείνει μεγάλος υπαίθριος χώρος, ενιαίος και με εξασφαλισμένη ιδιωτικότητα στο πίσω μέρος του οικοπέδου, για τη διαμόρφωση του κήπου και της πισίνας. Καλύπτει τις ανάγκες ενός ζευγαριού με ένα μεγάλο παιδί, που στο κοντινό μέλλον θα δημιουργήσει τη δική του οικογένεια και θα χρειαστεί ένα δεύτερο διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο. Επίσης φιλοξενεί, περιστασιακά, τους γονείς του ζευγαριού.

Εσωτερικά διαμορφώνεται με ένα μεγάλο καθιστικό, σε μορφή πολυώροφου αιθρίου, με ύψος που ποικίλει από 2.50 μέτρα στο χώρο του τζακιού έως 11.00 μέτρα στο κέντρο. Από αυτό υπάρχει άμεση οπτική επαφή με όλο τον υπαίθριο χώρο, μέσα από μεγάλα υαλοστάσια που ανοίγουν, και με όλους τους εσωτερικούς χώρους, καθώς και τον ουρανό, μέσα από υαλοστάσια οροφής. Περιμετρικά σε επτά διαφορετικές στάθμες, με υψομετρική διαφορά μισού ορόφου μεταξύ τους, αναπτύσσονται τρία υπνοδωμάτια, δύο γραφεία και ένα δεύτερο καθιστικό με τη δική του κουζίνα. ΄Ολοι αυτοί οι χώροι εξυπηρετούνται με μία ελεύθερη, κεντρική σκάλα με πλατύσκαλα, που αποτελεί το βασικό στοιχείο για τη σύνδεση και ενοποίηση των επιπέδων. Σε κάθε επτά σκαλοπάτια συναντάς και ένα ανοικτό ή κλειστό ιδιωτικό χώρο, σε μία κίνηση, καθόλου μονότονη, με ενδιαφέρον και διαφορετικές, κάθε φορά, οπτικές γωνίες.
Αυτό το σύστημα κατασκευής έχει βασιστεί και πάρει διδάγματα από τα λαικά Αθηναικά σπίτια του μεσοπολέμου, με τις αυλές και τα δωμάτια ολόγυρα. Με τη διαφορά ότι εδώ, λόγω της στενότητας του οικοπέδου και για καλύτερη θερμομόνωση προτιμήθηκε η κατασκευή ενός συμπαγούς κτιρίου, με την αυλή - αίθριο - κοινόχρηστο καθιστικό να βρίσκεται στο εσωτερικό του και να ενοποιείται με όλους τους άλλους χώρους, υπαίθριους και εσωτερικούς.

Η ιδιαιτερότητα του κτιρίου, με τη διαμόρφωσή του σε πολλά επίπεδα, είναι ότι μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες των ενοίκων, τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές, που θα προκύψουν με την αλλαγή της σύνθεσης της οικογένειας. ΄Ετσι μπορεί να λειτουργήσει: α. Σαν μία ενιαία κατοικία 240 τμ. β. Σαν δύο κατοικίες. Η κάτω, με επιφάνεια 160 τμ περιλαμβάνει καθιστικό, WC, κουζίνα και τραπεζαρία (επίπεδο 0), γραφείο (επίπεδο 1), υπνοδωμάτιο με λουτρό (επίπεδο 2) και μεγάλο υπνοδωμάτιο με λουτρό (επίπεδο 3). Η επάνω, επιφάνειας 80 τμ καθιστικό με μικρή κουζίνα (επίπεδο 4), υπνοδωμάτιο με λουτρό (επίπεδο 5) και γραφείο (επίπεδο 6). και γ. Πάλι σαν δύο κατοικίες, μόνο που το μεγάλο υπνοδωμάτιο, στο επίπεδο 3, που ανήκει στο κάτω διαμέρισμα, μπορεί να χωριστεί σε δύο μικρότερα παιδικά υπνοδωμάτια και να προστεθεί στο επάνω διαμέρισμα. Σε αυτή τη περίπτωση τα δύο διαμερίσματα αποκτούν ίδια επιφάνεια 120 τμ το καθένα.
Οι όροφοι εξυπηρετούνται και με εξωτερικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα, που οδηγούν μέχρι το υπόγειο, όπου βρίσκονται βοηθητικοί χώροι και η στάθμευση δύο αυτοκινήτων.

Τα υλικά κατασκευής είναι απλά: Σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα και τουβλοδομές, όλα σοβαντισμένα με λείο σοβά, δάπεδα με μάρμαρο Δεματίου λείο ή χτυπητό, ή φαρδιές δρύινες σανίδες, επενδύσεις λουτρών με μάρμαρο και καθρέφτες, υαλοστάσια αλουμινίου βαμμένα με ηλεκτροστατική βαφή, πέργκολες και κλιμακοστάσια μεταλλικά, κουζίνες και ερμάρια από MDF βαφτά. Οι εσωτερικές πόρτες είναι συρόμενες ξύλινες και οι εξωτερικές μεταλλικές, όλες βαφτές.

Το κτίριο θερμαίνεται με σώματα καλοριφέρ, που δεν φαίνονται, τοποθετημένα σε εσοχές, ακόμα και πάνω στο μεγάλο υαλοστάσιο του καθιστικού. Επίσης αερίζεται και δροσίζεται υποδειγματικά, λειτουργώντας σαν μία μεγάλη καμινάδα. ΄Ολες οι σωληνώσεις και οι εγκαταστάσεις (και αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον), βρίσκονται στο χώρο δίπλα από τον ανελκυστήρα και είναι επισκέψιμες σε κάθε όροφο.

Τα υαλοστάσια σκιάζονται με φυλλοβόλα δεντρα και τέντες ή με πέργκολες και συρόμενες καλαμωτές, τοποθετημενες σε πλαίσια αλουμινίου. Όλοι οι υπαίθριοι χώροι από το ισόγειο μέχρι το δώμα, τα αίθρια μπροστά από τα λουτρά και τμήματα των εξωστών φυτεύονται με θάμνους και δέντρα.

Τα έπιπλα μελετήθηκαν μαζί με το κτίριο, έτσι ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο. Τα καθιστικά είναι σταθερά κτιστά, τα τραπέζια ξύλινα βαφτά ή με καπλαμά. ΄Ολα τα ερμάρια, ακόμα και αυτά που διαμορφώνουν τοίχους δωματίων, βιβλιοθήκες, πάγκοι, ράφια και κρεββάτια είναι κινητά, συναρμολογούνται μεταξύ τους και έχουν τυποποιημένες διαστάσεις πολλαπλάσιες ενός μικρού καννάβου, δίνοντας τη δυνατότητα για εύκολη μεταβολή στη διαρύθμιση και τη θέση τους, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

επιλογή γλώσσας