Παντελής Χερουβείμ - αρχιτέκτονας

βρίσκεστε στο cherouvim.gr > αρχιτεκτονική > ΕΠΙΛΟΓΗ > μονοκατοικία στην α.παρασκευή

πλοήγηση

αρχιτεκτονική

μονοκατοικια στην αγια παρασκευη

1991-1996

μονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευημονοκατοικια στην αγια παρασκευη



Το οικόπεδο, γωνιακό εξ αδιαιρέτου, με επιφάνεια μόλις 163 Μ2, επέτρεπε να κτιστούν σε αυτό 120 Μ2 ανωδομής και 63 Μ2 υπογείου, μέσα σε ένα στερεό παραλληλεπίπεδο με ασφυκτικά καθορισμένες διαστάσεις 6.00 Χ 10.50 Χ 10.50 Μ. Οι ιδιοκτήτες, ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά είχαν αυξημένες ανάγκες σε χώρους: τρία υπνοδωμάτια, δύο, έστω, υποτυπώδη γραφεία, ξενώνα, χώρο πολλαπλών χρήσεων, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό και WC και μία θέση στάθμευσης αυτοκινήτου.

Στόχος της μελέτης ήταν να ικανοποιηθούν οι λειτουργικές ανάγκες σε μία τόσο μικρή διαθέσιμη επιφάνεια, αλλά και να φαίνονται οι χώροι μεγαλύτεροι και πιο άνετοι. ΄Ετσι, α) οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι ενοποιούνται με υαλοστάσια, που καταλαμβάνουν συνήθως ολόκληρη τη μία πλευρά του χώρου και προστατεύονται από ημιυπαίθριους χώρους, πέργκολες ή φυλλοβόλα δέντρα. Κάθε χώρος δεν τελειώνει, οπτικά, στο υαλοστάσιο, αλλά στο απέναντι στοιχείο του εξωτερικού χώρου, που είναι ο φράχτης, κάποια δέντρα ή ο διάτρητος τοίχος του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου, ενώ ειδικά στο καθιστικό τονίζεται η μεγαλύτερη σε μήκος διάσταση του χώρου, που είναι η διαγώνια, ενοποιώντας έτσι το καθιστικό με τον υπαίθριο χώρο. β) Δημιουργούνται διώροφοι ή και τριώροφοι χώροι, που ενοποιούνται με το κατακόρυφο στοιχείο της σκάλας, γι αυτό και από κάποια σημεία το κτίριο γίνεται αντιληπτό σε όλο του το ύψος, από το υπόγειο ως το δώμα. Αυτό έχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα του καλού αερισμού του σπιτιού και του δροσισμού του το καλοκαίρι. γ) Η μελέτη των χώρων και το είδος και η θέση των ανοιγμάτων έγινε σε συνδυασμό με την επίπλωση, η μελέτη της οποίας έγινε από τον αρχιτέκτονα, με αποτέλεσμα οι χώροι, αν και με τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις (παιδικό υπνοδωμάτιο μόλις 7Μ2), εξυπηρετούν θαυμάσια σαν να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Στο ημιυπόγειο κατασκευάζεται χώρος εργασίας-ξενώνας με δική του αυλή και είσοδο, και χώρος πολλαπλών χρήσεων με τους βοηθητικούς χώρους του σπιτιού. Στο ισόγειο το καθιστικό με την κουζίνα και την τραπεζαρία. Στον πρώτο όροφο τρία υπνοδωμάτια με λουτρό, με τις ελάχιστες διαστάσεις για να εξοικονομηθεί επιφάνεια για το γραφείο στο δεύτερο όροφο.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε κάνναβο 1.00 Χ 1.00 Μ, τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κατακόρυφο επίπεδο, δημιουργώντας τετράγωνα, κύβους, παραλληλόγραμμα ή παραλληλεπίπεδα. Επίσης βασίστηκε στον άξονα συμμετρίας, που εφαρμόστηκε στη νοτιοδυτική γωνία. Τέλος αποκλείστηκαν σχεδόν τελείως οι εξώστες-πρόβολοι. Το κτίριο είναι ένα παραλληλεπίπεδο από το οποίο αφαιρέθηκε εσωτερική μάζα. Οι διαστάσεις του προέκυψαν από την εξάντληση της επιτρεπόμενης κάλυψης και του ύψους. Η μικρή στέγη, στο δώμα, κάνει πιο συμπαθητική την απόληξη του κτιρίου και την προσαρμογή του ηλιακού θερμοσίφωνα σε αυτό.

Τα υλικά κατασκευής είναι απλά: Σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα και τουβλοδομές, όλα σοβαντισμένα με λείο σοβά, με παρεμβολή σκοτιών, δάπεδα με φαρδιές δρύινες σανίδες και μάρμαρο Καπανδριτίου, λείο ή χτυπητό, επενδύσεις λουτρών με μάρμαρο Καπανδριτίου, εσωτερικές συρόμενες πόρτες και ντουλάπες ξύλινες πρεσσαριστές, υαλοστάσια αλουμινίου βαμμένα σε χρώμα κυπαρισσί, πέργκολες και κλιμακοστάσιο μεταλλικά, το τελευταίο επενδεδυμένο με δρύινα πατήματα, έπιπλα με καπλαμά δρυ ή βαμμένα.

Ο υπαίθριος χώρος φυτεύεται με φυλλοβόλα δέντρα , σε απόλυτα επιλεγμένες θέσεις, για τη προστασία του κτιρίου από τον ήλιο. Οι φράχτες δημιουργούνται με θάμνους. Επίσης φυτεύονται και επιφάνειες δωμάτων, που δεν είναι συχνά επισκέψιμες, μπροστά από τα δωμάτια.

επιλογή γλώσσας